Nagyvilág

Szigorított szankciókkal fenyegetik Iránt

Tárgyalásokat kezdett hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország az iráni atomprogramról, illetve a perzsa állam elleni szankciók további szigorításáról.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú brit diplomata elmondta, hogy a hat állam (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország) képviselői feltétlenül diplomáciai úton kívánják megoldani a válságot.

A tárgyalásokon a felek az Iránnal szembeni további büntetőintézkedések lehetőségeit vitatják meg: szóba jöhet Teherán exportbevételeinek megnyirbálása, valamint az Iránba irányuló fegyverszállítások és a nukleáris technológia fejlesztésében részt vevő munkatársak utazásának korlátozása.

Az illetékesek hangsúlyozták, hogy egyelőre kezdeti egyeztetésekről van szó, konkrét lépésekről még nem fognak határozni. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította: Irán nem állította le urándúsító tevékenységét a BT által tavaly decemberben szabott határidő lejártáig. Az újabb büntetőintézkedések kockázatának dacára Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vasárnap kijelentette: az iráni atomprogram visszafordíthatatlan fázisba lépett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik