Nagyvilág

Hága: népirtás volt a srebrenicai mészárlás

Népirtásnak minősítette hétfői határozatában a hágai Nemzetközi Bíróság a srebrenicai mészárlást, amelyben csaknem 8000 boszniai muzulmánt gyilkoltak meg. Hága ugyanakkor felmentette Szerbiát a népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól.

Az ENSZ-békefenntartók védelme alatt álló Srebrenica elfoglalása után, 1995 júliusában elkövetett mészárlások kimerítik a népirtás fogalmát, amelyet „a boszniai szerb hadsereg tagjai követtek el” – jelentette ki Rosalyn Higgins, a bíróság elnöke a határozat ismertetésekor. Rosalyn Higgins elnök azt is leszögezte, hogy Belgrád katonailag és pénzügyileg is támogatta a boszniai szerbeket az etnikai háborúban. A határozat ugyanakkor felmentette Szerbiát a népirtásban való kollektív bűnösség felelőssége alól.


Az első népirtási per


Bosznia-Hercegovina 1993 márciusában indított eljárást Hágában az egykori Jugoszlávia ellen népirtás és agresszió címén az akkor még zajló boszniai háborúban elkövetett tömeges gyilkosságok, nemi erőszak és etnikai tisztogatás miatt. A bíróság most ítélkezik először népirtás ügyében azóta, hogy azt a náci holokauszt után született ENSZ-egyezmény 1948-ban emberiesség elleni bűncselekménynek nyilvánította és büntetni rendelte.


A boszniai háború, a volt Jugoszlávia szétszakadását követően százezres nagyságrendű halálos áldozatot követelt, több százezer embert menekülésre kényszerített, főként boszniaiakat. Szarajevó szerint a történtek népirtásnak minősülnek, míg Belgrád már a bíróság illetékességét is vitatta a történtekben, s azért is kérte az elutasítást, hogy az ENSZ ezzel is segítse a megbékélést a térségben.


Belgrád kilátásai

A pereskedést a nyugati nagyhatalmak sem nézték jó szemmel, nyomást próbáltak gyakorolni Szarajevóra, hogy a megbékélés jegyében álljon el a keresettől, peren kívül egyezzen ki Belgráddal. Erőfeszítéseiket azonban hátráltatta, hogy Szerbia-Montenegró nem adta ki a területén lévő feltételezett háborús bűnösöket.

Szerb szemszögből súlyosbítja a helyzetet, hogy a Nemzetközi Bíróság előtt van Horvátország háborús jóvátételi igénye is, amelyet Zágráb még 1998-ban nyújtott be Belgrád ellen. Belgrád most attól tart, hogy a népirtást elismerő hágai ítélet arra ösztönözné a térség többi országát, hogy hasonló követelésekkel álljanak elő. A bíróság döntései ellen fellebbezésnek helye nincsen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik