Nagyvilág

Hazatértek Irakból a szlovák katonák

Az utolsó 95 fős szlovák katonai egység is hazatért Irakból.

Végleg hazatértek Irakból a Szlovák katonák, akiket vasárnap kora délután Robert Fico miniszterelnök fogadott a pozsonyi repülőtéren. Fico még pártja tavalyi választási győzelme előtt megígérte, hogy ha kormányozni fog, haladéktalanul hazarendeli az Irakban szolgáló katonákat.


Szlovákia a kezdetek óta hét alkalommal, fél éves váltásokkal, összesen mintegy 700 főnyi katonai csoportot állomásoztatott az iraki NATO-misszióban. Közülük négyen vesztették életüket: egy alkalommal három, később egy szlovák katona halt meg egy robbanásban.


Az ott maradtak azonnali hazarendeléséről tavaly októberben döntött a kormány, de az Egyesült Államok kérésére Pozsony egyetértett azzal, hogy február végéig maradjanak. Irak területét azonban már február elején elhagyták, s azóta Kuvaitban készülődtek a hazatérésre. Szlovákia a továbbiakban már csak tizenegy katonatiszt iraki missziójára vállalkozott. Közülük hatan a katonai vezérkarban, öten a kiképzésben vállaltak feladatot.


A most hazatért 95 katona tavaly szeptembertől teljesített szolgálatot Irakban, ahol elsősorban az aknamentesítésben és az újjáépítési munkákban vettek részt.
A Fico-kabinet szerdán – fél éves halogatás után – várhatóan jóváhagyja, hogy az afganisztáni Kabulban szolgáló szlovák egységek Kandahárba tegyék át állomáshelyüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik