Nagyvilág

Szövetségre lép Timosenko és Juscsenko

Ellenzéki szövetség megalakításában állapodtak meg a 2004-es ukrajnai narancsos forradalom mozgató erői, a Julija Timosenko vezette pártszövetség és Viktor Juscsenko elnök pártja, a Mi Ukrajnánk.

Az erről szóló dokumentumot szombaton írta alá Julija Timosenko volt miniszterelnök és Viktor Baloga, a Mi Ukrajnánk egyik elnöke Kijevben. Mindkét fél az ellenzéki szövetséghez való csatlakozásra szólította fel a Nyugat-barát államfőt, akinek befolyása érezhetően csökkent pártjában amiatt, hogy ragaszkodik az együttműködéshez Viktor Janukovics kormányfővel.

Timosenko követelte, hogy vessenek véget a kommunisták és szocialisták támogatta Janukovics kormányzásának. Juscsenko elnöknek fel kell oszlatnia a parlamentet, mivel Janukovics államellenes politikát folytat, és Moszkva meghosszabbított karjaként az ukrán nép gyökerei ellen harcol – fejtegette.

Timosenko és Juscsenko koalíciója a narancsos forradalom után megbukott, és egy évvel ezelőtt elvesztette a parlamenti választást Janukovics pártjával szemben. Juscsenko elnök az utóbbi hónapokban megpróbált létrehozni egy szélesebb koalíciót ellenfele, Janukovics bevonásával, amit Timosenko “a narancsos forradalom elárulásaként” bélyegzett meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik