Nagyvilág

2012-től nem az USA irányítja Dél-Korea hadseregét

Dél-Korea megállapodott az Egyesült Államokkal abban, hogy 2012-ig átveszi tőle a hadserege feletti háborús hadműveleti parancsnokságot.

A két ország fél évszázados szövetsége keretében a dél-koreai erők egy esetleges újabb háború kitörése esetén amerikai parancsnokság alá kerülnek. A fegyverszövetség 1950-re nyúlik vissza, amikor az amerikai hadsereg visszavágott Észak-Koreának, amelynek hadserege behatolt Dél-Koreába.

Robert Gates amerikai és Kim Dzsang Szu dél-koreai védelmi miniszter pénteki washingtoni találkozójuk végeztével közösen bejelentette: a dél-koreai vezetés 2012. április 17-i kezdettel háború esetén maga irányítja a hadsereget, az amerikai erők csak támogatást nyújtanak neki. Washington már 2009-ben át akarta adni a háborús parancsnokságot, a 2012-es időponthoz Szöul ragaszkodott. Az átadás folyamata azonban már idén júliusban megkezdődik. A majdani átadásra való felkészültséget egy közös hadgyakorlattal fogják demonstrálni 2012 márciusában.

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök korábban tett olyan kijelentést, hogy a jelenlegi rendszer sérti országa szuverenitását. Dél-Korea az 1953-as fegyverszüneti egyezménnyel lezárt koreai háború közben adta át a hadserege feletti parancsnokságot a koreai ENSZ-erőknek, amelyeket az Egyesült Államok vezetett. Az ország 1994-ben visszakapta a békeidőre szóló parancsnokságot, de a háborús továbbra is az Egyesült Államoknál maradt.

Egyes vélemények szerint az átadás hatására meggyengülhet az amerikai-dél-koreai szövetség. Az Egyesült Államoknak 29.500 katonája állomásozik Dél-Koreában egy esetleges észak-koreai támadás elrettentésére. (George Bush amerikai elnök hivatalba lépésekor a létszám még 40 ezer volt.) Ez a szám 2008-ig 24.500-ra csökken a Pentagon globális erőátcsoportosítási terve szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik