Nagyvilág

Az USA két éven belül megtámadja Iránt?

Brit kormányzati illetékesek úgy vélik, az Egyesült Államok még George Bush elnök mandátumának lejárta előtt támadást indít Irán ellen – írta pénteki számában a The Times című londoni lap.

A londoni napilapnak magas rangú brit kormányzati illetékesek azt mondták: félő, hogy George Bush amerikai elnök „az iráni helyzetet katonai eszközökkel akarja megoldani” jövőre, mielőtt lejár második elnöki mandátuma, ha arra a következtetésre jut, hogy kudarcot vallottak az iráni nukleáris fejlesztések leállítását célzó diplomáciai erőfeszítések. A The Times által idézett források egyike szerint Bush nem akarja megoldatlanul utódjára hagyni az iráni kérdést.


A lap egyúttal tudni véli, hogy az amerikai kormányzaton belül is komoly súrlódások vannak ebben az ügyben. Robert Gates védelmi miniszterről, aki korábban közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott Teheránnal, azt mondják például, hogy határozottan ellenzi a katonai akciót. A brit lap szerint Gates egyik vezető tanácsadója “magánjelleggel” azt is kijelentette, hogy katonai beavatkozás esetén a kongresszus alkotmányos felelősségre vonási eljárást is kezdeményezhet Bush ellen.


Tony Blair brit kormányfő előző nap látványosan szembehelyezkedett egy Irán elleni katonai fellépéssel. A BBC rádiónak adott interjúban Blair kijelentette: senki nem készít elő, és senki nem akar katonai akciót Irán ellen, és ő maga sem gondolja, hogy egy ilyen beavatkozás helyénvaló lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik