Nagyvilág

Olasz kormánykoalíció: folytassa Prodi!

Az olasz kormánykoalíciót alkotó pártok 12 pontos politikai programban állapodtak meg csütörtökön késő este, támogatva, hogy továbbra is Romano Prodi legyen az olasz kormány feje - közölte Prodi szóvivője.

A “vitán felül álló” kormányprogramot a Prodit támogató többséget alkotó balközép és baloldali pártok valamennyi vezetője elfogadta – közölte Silvio Sircana szóvivő a kormány székhelyén tartott válságtanácskozás után.

“Romano Prodi így szilárd felhatalmazást kapott, hogy folytassa a kormány tevékenységét” – vélte Massimo d,Alema külügyminiszter, akinek a beszámolója nem kapta meg a többség jóváhagyását a szenátusban szerdán. Romano Prodi ezután nyújtotta be lemondását Giorgio Napolitano államfőnek.

Csütörtök óta az államfő az alkotmánynak megfelelően valamennyi politikai erővel konzultációkat kezdett. A pénteken folytatódó konzultációk után Napolitanónak el kell döntenie, hogy ismét Romano Prodit bízza-e meg a kormányalakítással.

Berlusconi nagykoalíciót ajánl

Aspiránsok természetesen vannak. Romano Prodi a Corriere della sera címlapján hangsúlyozza: ha a többség mögé áll, kész újrázni. A múlt áprilisi választásokat egy hajszállal elbukó Silvio Berlusconi is azonnal előállt, és szerda este a Rai közszolgálati televízió híradójában kifejtette: nagykoalíciót ajánl. Így ugyanis Prodinak nem lenne szüksége a kormány több lépése ellen lázongó radikálisok és zöldek támogatására.

Afganisztánon bukott meg a kormány

A kabinet nem kapta meg a többség jóváhagyását a Massimo D’Alema külügyminiszter által előterjesztett beszámolóra. Ennek legvitatottabb pontja az volt, hogy a Prodi-kormány továbbra is fenn akarja tartani az afganisztáni olasz katonai missziót, amelyet mint “politikai és civil küldetést”, a közép-keleti ország békéje előfeltételének tekint.

A szenátusban elszenvedett vereség az eddigi legsúlyosabb kudarc volt a 9 hónapja hivatalba lépett Prodi-kormány számára. A szavazáson mindössze két voks hiányzott ahhoz, hogy a kormány megkapja a 160 szavazatos többséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik