Nagyvilág

Egyszerűsítene az EU-alkotmányon Sarkozy

Új, egyszerűsített európai uniós alkotmányt javasolt szerdán Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltje.

Sarkozy Strasbourgban tartott választási gyűlésén hangsúlyozta: amennyiben megválasztják, új, egyszerűsített uniós alkotmányt fog javasolni, amely szakít a konszenzusos döntéshozatallal, és létrehozza az EU elnöki tisztét, amelyet két és fél évenkénti rotációs alapon töltenének be. Az EU alkotmányos szerződését mind a 27 tagállamnak el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen. Franciaország és Hollandia 2005-ben népszavazáson elutasította az uniós alkotmányt.

A francia belügyminiszter sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az alkotmányt ratifikáló 18 ország részvételével a minap Madridban tartott tanácskozásra Franciaországot (és Hollandiát) nem hívták meg. Az UMP elnökjelöltje elutasította, hogy újabb népszavazást írjanak ki Franciaországban az alkotmányról, amelyet parlamenti szavazással kíván jóváhagyatni.

Sarkozy szerint Európa válsága „súlyos és mély”, amelyet késlekedés nélkül meg kell oldani. „Ha nem vagyunk képesek nagyon gyorsan reagálni, Európát az elmúlás veszélye fenyegeti, s vele együtt bizonyos értelemben Franciaország eszméjét is” – mondta a francia politikus. „Ne vigyük tovább Európába a politikai vezetők egymást követő hibáit” – jelentette ki Sarkozy.

„Ha megválasztanak, politikai Európát fogok védelmezni, olyan Európát, amelynek határai vannak ” – tette hozzá a belügyminiszter, aki ellenzi Törökország európai uniós csatlakozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik