Nagyvilág

Afganisztáni csapaterősítésre készül Ausztrália

Ausztrália Afganisztánban szolgáló csapatai létszámának megkettőzését fontolgatja. Egyes források szerint már a vonatkozó kormánydöntés is megszületett.

“Nagyon aggaszt bennünket az al-Kaida és tálibok ténykedése Afganisztában” – jelentette ki Brendan Nelson ausztrál védelmi miniszter az ABC rádiónak nyilatkozva néhány órával Dick Cheney amerikai alelnök látogatása előtt. “Úgy döntöttem, hogy a helyzet felmérésére kis csoportot küldök a helyszínre” – tette hozzá a miniszter, aki azonban nem volt hajlandó kommentálni a jelenleg 550 fős ausztrál kontingens létszámának megkettőzéséről szóló sajtóértesüléseket.

John Howard kormányfő a Sky News televíziónak nyilatkozva csütörtökön viszont azt közölte, hogy az ausztrál kormány már döntött az afganisztáni kontingens létszámának 1000 főre történő növeléséről. Mint mondta, erre a nemzetközi terrorellenes hadművelet, valamint az ország törvényes és alkotmányos rendjének biztosítása érdekében van szükség.

A kormányfő szerint a 450 fős különleges egységben különböző fegyvernemek katonáiból és tisztjeiből áll majd. A tervek szerint felderítés és járőrözés lesz a feladatuk, de részt vesznek harci műveletekben is. A csapatok Uruzgán tartományban állomásoznak majd, ahová több Black Hawk típusú helikoptert is átvezényelnek. Az újabb ausztrál egységek Afganisztánba küldésének időpontja március közepe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik