Nagyvilág

Orbán szót emelt az RMDSZ ellen

Fidesz elnöke teljes támogatásáról biztosította az európai parlamenti választáson függetlenként induló Tőkés Lászlót, annak ellenére, hogy az RMDSZ hét végén úgy döntött, nem indítja listáján a református püspököt.

A Fidesz üdvözli, hogy a Tőkés László királyhágómelléki református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elindul a májusi európai parlamenti választásokon – mondta újságíróknak Orbán Viktor pártelnök szerdán, miután megbeszélést folytatott az erdélyi politikussal a Parlamentben. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: sajnálják, hogy az erdélyi politikai erők nem jutottak megegyezésre a közös európai parlamenti jelölés ügyében, holott azt kívánta volna az Erdélyben élő magyarok érdeke, hogy minden pártpolitikai és szervezeti külön érdeket félretéve, erős és egységes képviselete legyen a romániai magyarságnak Brüsszelben.


Orbán szót emelt az RMDSZ ellen 1

Szerdán találkozott Orbán Viktor és Tõkés László (MTI)



Orbán Viktor hozzátette: Tőkés Lászlót “teljes mellszélességgel” támogatják abban, hogy személyében kellő súlyú képviseletet biztosítson az erdélyi magyarságnak. Arra a kérdésre, hogy ezzel nem kerülnek-e szembe a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amellyel az Európai Parlamentben egy frakcióban, az Európai Néppárt soraiban ülnek, a pártelnök azt mondta: nem akarnak szembekerülni senkivel, azt gondolják, hogy Tőkés László minden magyar szószólója lehet brüsszeli parlamentben.


Egymásra mutogatnak


Tőkés László újságíróknak hangsúlyozta: azért jutott arra az elhatározásra, hogy egyéniben indul, mert ugyan minden lehetőt megpróbáltak, hogy egy közös nemzeti listát állítsanak össze, ez azonban az RMDSZ miatt kudarcot vallott. “Ha a közös lista érdekében az RMDSZ nem tudott felülemelkedni a pártpolitikai szűkkeblűségén, én ugyanilyen hibába nem eshetem, nekünk egész, egységes erdélyi magyar nemzeti közösségben és annak önrendelkezésében kell gondolkoznunk” – mondta.

A Orbán Viktor és Tőkés László találkozójára néhány nappal azután került sor, hogy szombaton elsöprő többséggel fogadta el a Szövetségi Képviselők Tanácsa, hogy Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter, illetve Winkler Gyula megbízott miniszter foglalja el az első két helyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti választási listáján.


A református püspök korábban bejelentette, hogy függetlenként maga is indul a választásokon, az RMDSZ vezetőit vádolva azzal, hogy kitértek a várt megegyezés elől. Az RMDSZ-en kívüli szervezetek ugyanis abban reménykedtek, hogy az erdélyi magyarság közös listával áll a választók elé. Mivel ez nem történt meg, hat szervezet felkérte a püspököt, vállalja a megméretést.

Markó: megosztási kísérletek


Markó Béla az RMDSZ alelnöke ugyanakkor korábban úgy fogalmazott: a Tőkés által vezetett civil szervezet elrontotta a párbeszédet azzal, hogy bejelentette függetlenként való indulását az EP-választásokon. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az RMDSZ jelöltjei jól felkészült, fiatal politikusok, “biztosan nem tökéletes a lista”, de mindössze két (esetleg három) személy Brüsszelben nem tükrözheti az erdélyi magyarság ideológiai sokszínűségét. Hozzátette: ha a Tőkés támogató Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) az erdélyi magyarság egységéért aggódik, könnyebb lett volna, ha Tőkés Lászlót szólítja fel visszalépésre, és nem az erdélyi magyarság “hatalmas” érdekvédelmi szervezetéhez fordul.


A politikus egyébként a megosztási kísérletek veszélyére figyelmeztette a romániai magyarságot, és rossz döntésnek nevezte az erdélyi református egyházkerület legutóbbi, a szövetséggel szembeni “ultimátumszerű” felhívását, szerinte az egyre mélyülő belpolitikai válság a magyar közösséget is válságba sodorhatja.


A harmadik

Az RMDSZ vélhetően két helyet fog szerezni, ám ez nem jelenti azt, hogy csupán két magyar politikust delegál Románia az Európai Parlamentbe. Egy másik magyar, a 26 éves Csibi Magor Imre politológus ugyanis a román Nemzeti Liberális Párt ifjúsági szervezeté-nek jelöltjeként indul valós eséllyel az EP-képviselőségért.

Erdélyi ombudsman?


Szerdai sajtótájékoztatóján Tőkés László úgy fogalmazott: Erdélynek “egyfajta ombudsmanra” van szüksége az unióban. Mint mondta, megválasztása esetén Erdély egészét próbálja képviselni az unióban, és mivel ő maga is RMDSZ-tag, nem tesz különbséget az RMDSZ-esek és a párton kívüliek között. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: több bejelentést is kaptak arról, hogy a magyar állam erdélyi oktatási támogatásának odaítélésekor feltételként állítják az RMDSZ jelöltlistáját támogató ívek aláírását, vagyis a “magyar polgárok adóforintjaival manipulálnak és élnek vissza”.


Tőkés László közölte: levélben arra kéri Gémesi Ferencet, a Miniszterelnök Hivatal szakállamtitkárát, hogy vizsgálja ki az eseteket.


Orbán Viktor a találkozó után azt mondta: „történelmi lehetősége előtt áll az erdélyi magyarság, fontos, hogy jól éljen ezzel a lehetősséggel, ehhez az kell, hogy kellő politikai súlyt, erkölcsi és politikai tekintélyt megtestesítő személyek jelenjenek meg Brüsszelben az erdélyi magyarság képviseletében. Mi úgy gondoljuk, hogy Tőkés László ilyen személy, aki nemcsak általában tudja jól képviselni az erdélyi magyarokat, de a legfontosabb kérdést, az Erdélyben élő magyarok autonómiájának a kérdését is kellő elszántsággal fogja majd képviselni a Brüsszelben is” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik