Külföld

Az ENSZ beengedi az Afrikai Unió békefenntartóit Szomáliába

admin
admin

2007. 02. 21. 07:31

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) helyi idő szerint kedden engedélyezte Afrikai Unió békefenntartó erőinek Szomáliába történő felvonultatását.

A 15 BT-tag által egyhangúlag elfogadott 1744. határozat felhatalmazza az Afrikai Uniót katonai akció végrehajtására a kormány, az infrastruktúra és a humanitárius biztonság védelmében, valamint a szomáliai biztonsági erők kiképzésére. A testület egyben felkérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, vizsgálja meg ENSZ-kéksisakosok Szomáliába vezénylésének lehetőségét az Afrikai Unió féléves mandátumának lejárta után.

“Az Afrikai Unió felvonultatása csak a kezdet” – közölte Dumisani Kumalo, a Dél-afrikai Köztársaság állandó ENSZ-képviselője a tanács ülésén. Az etiópiai csapatok támogatta szomáliai kormányerők karácsony és újév idején kéthetes offenzívával visszaszorították az iszlamista erőket az 1991 óta polgárháború dúlta kelet-afrikai országban.

Az ENSZ alapokmányának VII. – a nemzetközi béke és biztonság elleni fenyegetésre vonatkozó – fejezetére utaló BT-határozat nem tér ki a békefenntartó erő létszámára, de az Afrikai Unió már korábban engedélyezte a békefenntartó egységek felvonultatását, amelyek létszámát mintegy 8000 főben határozta meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.