Nagyvilág

Az ENSZ beengedi az Afrikai Unió békefenntartóit Szomáliába

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) helyi idő szerint kedden engedélyezte Afrikai Unió békefenntartó erőinek Szomáliába történő felvonultatását.

A 15 BT-tag által egyhangúlag elfogadott 1744. határozat felhatalmazza az Afrikai Uniót katonai akció végrehajtására a kormány, az infrastruktúra és a humanitárius biztonság védelmében, valamint a szomáliai biztonsági erők kiképzésére. A testület egyben felkérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, vizsgálja meg ENSZ-kéksisakosok Szomáliába vezénylésének lehetőségét az Afrikai Unió féléves mandátumának lejárta után.

“Az Afrikai Unió felvonultatása csak a kezdet” – közölte Dumisani Kumalo, a Dél-afrikai Köztársaság állandó ENSZ-képviselője a tanács ülésén. Az etiópiai csapatok támogatta szomáliai kormányerők karácsony és újév idején kéthetes offenzívával visszaszorították az iszlamista erőket az 1991 óta polgárháború dúlta kelet-afrikai országban.

Az ENSZ alapokmányának VII. – a nemzetközi béke és biztonság elleni fenyegetésre vonatkozó – fejezetére utaló BT-határozat nem tér ki a békefenntartó erő létszámára, de az Afrikai Unió már korábban engedélyezte a békefenntartó egységek felvonultatását, amelyek létszámát mintegy 8000 főben határozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik