Nagyvilág

Történészt jelöltek román külügyminiszternek

A történész végzettségű Adrian Cioroianu szenátort jelölte külügyminiszternek a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) – jelentette be hétfőn Calin Tariceanu miniszterelnök.

„A PNL vezetősége egyhangúan Cioroianu jelöltsége mellett foglalt állást, más személy neve fel sem merült” – közölte a kormányfő újságírókkal két héttel azután, hogy a külügyminiszteri tárca előző birtokosa, Mihai Razvan Ungureanu hivatalosan is benyújtotta lemondását. A miniszterelnök hozzátette, hogy a külügyminiszter személyére tett javaslatot még a nap folyamán Traian Basescu elnök elé terjesztik.

„A külügyminisztérium prioritásai nem változnak, Románia NATO- és európai uniós kötelezettségeihez kapcsolódnak” – hangsúlyozta.
A 40 éves Cioroianu jelenleg az Európai Parlament 35 megválasztott román képviselőjének egyike.


Az előző külügyminisztert, Ungureanut a miniszterelnök kényszerítette távozásra február elején. Tariceanu felrótta külügyminiszterének: nem tájékoztatta arról, hogy két román munkást három hónapon át fogva tartottak egy amerikai támaszponton Irakban. A két politikus viszonya már tavaly júniusban hűvösre fordult, amikor is Ungureanu nyíltan bírálta a miniszterelnök tervét az Irakban szolgáló román katonák kivonásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik