Nagyvilág

Sarkozy eléggé vezet

Javaslatözönével igen komoly előnyre tett szert Nicolas Sarkozy az áprilisi francia elnökválasztás célegyenesébe érve a népszerűségét tekintve történelmi mélypontra süllyedt baloldal vezetőjével, Ségolene Royallal szemben.

Ha most lenne a francia elnökválasztás második fordulója, azt a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltje, Nicolas Sarkozy belügyminiszter nyerné meg a szavazatok 55 százalékával, míg a történelmi népszerűségi mélypontján lévő Szocialista Párt (PS) jelöltjére, Ségolene Royalra a franciák 45 százaléka szavazna – derül ki a TNS-Sofres közvélemény – kutatóintézet felméréséből, amelyet hétfőn ismertetett a Le Figaro című napilap.

Nicolas Sarkozy hivatalos januári jelöltsége óta ez a 23. felmérés, amely szerint a jelenlegi belügyminiszter lehet Franciaország új államfője. Az első forduló előtt két hónappal az UMP jelöltje (33 százalék) hét százalékkal előzi meg a szocialisták jelöltjét (26 százalék) a népszerűségi listán. A kormányzó centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) elnök-elnökjelöltje, Francois Bayrou 12, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnök-elnökjelöltje, Jean-Marie Le Pen 13 százalékot kapna az első fordulóban. Az elnökválasztást – ha most lenne a második forduló – 10 százalékos győzelemmel Ségolene Royal előtt Nicolas Sarkozy nyerné meg a szavazatok 55 százalékával.

Ritka helyzet

Először fordul elő Franciaországban, hogy egy kormányzati pozícióban lévő elnökjelölt ekkora népszerűséget érjen el egy közvélemény-kutatási felmérésben. Sarkozy a baloldali jelölttel szemben elsősorban a nők, a nyugdíjasok, a kereskedők, a munkások és az alkalmazásban állók körében vezet. A szabadfoglalkozásúak, a középvezetők és a fiatalok szívesebben szavaznának a szocialisták képviselőjére.

Royal egy héttel ezelőtt tartott programbeszéde megállította a felmérések szerinti népszerűségvesztését, de nem sikerült behoznia lemaradását Sarkozyvel szemben. Ezen kívül a teljes baloldal a szocialista mellett a zöld és az öt szélsőbaloldali jelölttel együttesen a szavazatok alig 38 százalékára számíthat az első fordulóban. Az elmúlt négy hónapban hat százalékot vesztett francia baloldal ezzel népszerűtlenségének történelmi mélypontjára süllyedt: utoljára 1969-ben állt ugyanezen a szinten.

Centrista esélyek

Brice Teinturier, a TNS-Sofres politikai igazgatója szerint miközben a közvélemény folyamatosan hiányolja az ellenzéki javaslatokat, a kormánypárti Sarkozy javaslatsorozatokkal rukkol elő a munkásosztálytól kezdve a középosztályig mindenki számára. A szocialista jelölttől elsősorban a szociális és gazdasági biztonságot prioritásnak tekintő munkásosztály egy része fordult el, amely inkább Sarkozyre adná a voksát. A PS biztos táborának számító köztisztviselők és tanárok egy része pedig szívesebben szavazna Royal helyett a jobb- és baloldali megosztottságot meghaladni kívánó Francois Bayrou centrista jelöltre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik