Külföld

Kitartanak a palesztin állam mellett

admin
admin

2007. 02. 19. 15:07

Az amerikai külügyminiszter, az izraeli kormányfő és a palesztin elnök hétfői jeruzsálemi találkozójukon megerősítették, hogy a közel-keleti rendezést illetően a két államra épülő megoldás mellett állnak ki.

Mindhárman egyetértettek abban is, hogy a palesztin állam nem születhet meg terrorból és erőszakból – tájékoztatta röviden a sajtót Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter, miután befejezte több mint kétórás megbeszélését Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egy jeruzsálemi szállodában. “Abbász elnök és Olmert miniszterelnök a palesztin nemzeti egységkormány megalakításáról szóló egyezményhez szorosan kapcsolódó kérdéseket tekintettek át, és megvitatták a kvartett álláspontját, miszerint a Palesztin Hatóság bármilyen kormányának kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy nem folyamodik erőszakhoz, elismeri Izraelt, és elfogadja a múltbeli egyezményeket, vállalásokat, beleértve az útitervet is” – mondta.


Mahmúd Abbász, Condoleeza Rice és Ehud Olmert (MTI/EPA)Rice szerint Abbász és Olmert megerősítették, hogy kötelezőnek tartják magukra nézve a korábbi megállapodásokat és a novemberben kialkudott fegyvernyugvást. Megvizsgálták egyúttal, hogyan léphetnének előre a nemzetközi béketerv (útiterv) végrehajtásában, amely kölcsönös lépések során át vezetne el egy önálló palesztin állam megalakulásához Izrael mellett.

A kötelezettségvállalások ellenére az amerikai külügyminiszter nem számolt be elmozdulásról a több mint hat éve összeomlott közel-keleti béketárgyalások újrakezdését illetően.

Visszatérnek

A megbeszélésen Abbász és Olmert megállapodott abban, hogy “hamarosan” újra találkoznak, és az Egyesült Államok segítségét kérték a tárgyalások előmozdításához – közölte Rice, hozzátéve, hogy ezért rövidesen visszautazik a térségbe. “A palesztin elnök és az izraeli kormányfő ismertették nézeteiket a politikai és diplomáciai perspektívákra vonatkozóan, s megbeszélték, hogyan vezethetnek el ezek (George) Bush amerikai elnök két államról szóló víziójának megvalósulásához”.

“Megismételték kívánságukat a (tárgyalásokon való) amerikai részvétel és vezetés iránt annak érdekében, hogy megkönnyítse az akadályok leküzdésére tett erőfeszítéseket, a térségbeli és a nemzetközi támogatás elnyerését és az előrelépést a béke felé. Ezzel összefüggésben úgy tervezem, hogy hamarosan visszatérek a térségbe” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter, konkrét időpont megjelölése nélkül. Iszmáil Radván, a Hamász szóvivője kudarcnak nevezte a hétfői hármas találkozót, s felszólította a washingtoni kormányzatot, hogy tartsa tiszteletben a palesztin nép akaratát, ismerje el a kormányt és kezdjen vele párbeszédet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.