Nagyvilág

Irán tovább dúsít

Irán nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást - közölte vasárnap a teheráni külügyminisztérium, három nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsa által e vitatott nukleáris tevékenység leállítására szabott határidő lejárta előtt.

Mohammed Ali Hoszeini külügyi szóvivő szokásos heti tájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a felfüggesztésre vonatkozó követelést, amelynek, mint mondta, “nincs semmi alapja”. A szóvivő szavai szerint az egész kérdés “a múlt része”, s “sem jogilag, sem logikai alapon nem igazolható”. Az iráni külügyminisztérium képviselője ugyanakkor megismételte, Teherán folytatja az egyeztetéseket atomprogramjáról Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Múlt hét végén Ali Laridzsáni nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai fórumon azt mondta, Teherán vállalja, hogy az általa elvégzett urándúsítás foka nem haladja meg a 4 százalékos szintet, garantálva ezzel, hogy atomprogramja nem katonai célú.

Mind az atombomba, mind az atomerőművek alapanyaga az urán, amellyel számos műveletet el kell végezni ahhoz, hogy akár energiatermelésre, akár bombagyártásra felhasználható legyen. A hasadóanyag arányának a nukleáris fűtőanyagban el kell érnie a négy százalékot. Atombombához ennek a sokszorosa, legalább 80 százaléknyi U-235-ös uránizotóp szükségeltetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik