Nagyvilág

Korábban kezdik az iraki csapaterősítést

A tervezettnél három hónappal korábban vezényelnek Irakba mintegy ezer amerikai katonát a csapaterősítés keretében - közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium.

A Georgia állambeli Fort Stewartban állomásozó 3. gyalogos hadosztály katonái június helyett márciusban mennek Irakba, ahol segítséget fognak nyújtani a felderítésben, parancsnoki és ellenőrző feladatokban – közölte a Pentagon. George Bush amerikai elnök januárban jelentette be, hogy összesen 21 500 újabb katonát küld Irakba, hogy segítsenek úrrá lenni a síiták és szunniták között egyre növekvő erőszakon. Jelenleg mintegy 141 ezer amerikai katona állomásozik Irakban.

A csapatküldés előre hozatalát éppen akkor jelentették be a Pentagonban, amikor a washingtoni képviselőház meggyőző többséggel az iraki csapaterősítési tervet elítélő, nem kötelező érvényű határozatot fogadott el. Bush már a hét elején közölte, hogy nem különösebben érdekli a képviselőházi vita.

A Fehér Ház világossá tette, hogy akármilyen határozatot is fogad el a kongresszus, a meghirdetett ütemben folytatják a csapatok küldését Irakba.

Tony Snow fehér házi szóvivő a határozat elfogadása után pénteken közleményben magyarázta, hogy Bush azért határozott az új iraki stratégiáról, mert mint az amerikaiak többsége, ő is úgy gondolja, hogy az iraki helyzet elfogadhatatlan.

Ezért az iraki kormány segítségére kell sietni, hogy “ellenőrzése alá vonja Bagdadot, még több felelősséget vállaljon a biztonságért, és folytassa az iraki felekezetek közötti megbékélés politikáját” – írta közleményében az elnöki szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik