Nagyvilág

Lakhatást biztosít mindenkinek a francia állam

A francia nemzetgyűlés péntekre virradóra egyhangúlag elfogadta a lakhatási jogról szóló törvénytervezet első cikkelyét, amely kimondja, hogy a Franciaország területén szabályosan tartózkodó személyeknek az állam garantálja az önálló és megfelelő szálláshoz való jogát.

Jean-Louis Borloo, a foglalkoztatás, munkaügy, és társadalmi összefogás minisztere azután terjesztette a parlament elé a megfogalmazása szerint történelmi jelentőségű törvénytervezetet, hogy tavaly decemberben hajléktalanok több száz sátrat állítottak fel az ország nagyobb városaiban. A lakhatási jog alapelve, hogy igazságszolgáltatási eljárás keretében az állam segítséget nyújt azoknak, akiknek nincs hol lakniuk.

A képviselők szintén egyhangúlag fogadták el azt az ellenzéki módosító javaslatot, amely kimondja: a befogadott személy addig maradhat az átmeneti szálláson, amíg állandó és biztos lakhelyről nem gondoskodik számára az állam. Az elfogadott szöveget a kormánypárti és a szocialista frakció együtt fogalmazta meg.

Miután az országos városi renoválási ügynökség (ANRU) állami hitelének 5 millióról 6 millió euró euróra való emelését a szenátus megszavazta, a miniszter bejelentette: módosító javaslatot nyújt be, amelyben a lakhatási jogról szóló törvény végrehajtásához elkülönített összeget 850 millió euróra emeli.

A miniszter kérte annak a kormánypárti indítványnak a támogatását, amely a 600 ezer magántulajdonú kiadó lakás tulajdonosait ösztönözné arra, hogy diszkrimináció nélkül adják ki a lakásokat keresettel nem rendelkező vagy szociális támogatásokból élő bérlőknek is. Thierry Mariani, a kormánypárti Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője nyolcvan frakciótársának támogatásával módosító indítványt nyújtott be, amely korlátozná a tartózkodási engedéllyel rendelkező, de nem uniós állampolgárok lakhatási jogát Franciaországban.

A törvény teljes elfogadása után a hajléktalanok, kiskeresetűek és kiskorú gyermeket nevelő rászorult házaspárok számára a jogszabály 2008. december1-től, az egyéb elfogadhatatlan körülmények között élők számára pedig 2012. január1-től lép életbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik