Nagyvilág

Öt év börtönt kapott a holokauszttagadó

A kiszabható legsúlyosabb büntetésre, öt év börtönre ítélték csütörtökön Németországban Ernst Zündel közismert holokauszttagadót, 14 rendbeli gyűlöletkeltés, náci és antiszemita propaganda miatt.

A Kanadában élő 67 éves német szélsőjobboldali aktivistát, Ernst Zündelt 2005-ben toloncolták ki Németországba, miután a világhálón és írásos kiadványokban antiszemita propagandát folytatott, tagadva benne a zsidóság náci német birodalom által végrehajtott tömeges megsemmisítését, illetve az áldozatok számát.


Védői közül ketten záróbeszédükben a szólásszabadságra hivatkoztak, békés aktivistának nevezve Zündelt, míg egy harmadik azt kérte az eljáró mannheimi bíróságtól, a letöltendő büntetésből számítsa le, hogy kiadatása előtt Zündelt már Kanadában is két éven át őrizetben tartották. Németországban 2005 márciusa óta volt vizsgálati fogságban.


Botrányos körülmények között kezdődött perét 2005 végén rövid időre felfüggesztették, miután a tartományi bíróság kizárta a védők közül Horst Mahler volt ügyvédet, a szélsőjobboldali Német Nemzetidemokrata Párt (NDP) egyik szellemi vezetőjét, akit antiszemita propaganda miatt letöltendő börtönre ítéltek és eltiltottak foglalkozása gyakorlásától, a védelem pedig válaszul elfogultsági indítványt nyújtott be a bíróság elnöke ellen.

Zündel portréja ott lógott több más közismert holokauszttagadóé mellett azon a tavalyi teheráni konferencián, amelyet Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szervezett a holokauszt kétségbevonásának nyilvánvaló szándékával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik