Nagyvilág

Az észtek elbontják az orosz emlékművet

Az észt parlament csütörtökön jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében elbontanák a főváros, Tallin központjában lévő szovjet hősi emlékművet.

Az indítvány mellett 46-an szavaztak, ellene 44-en. A kormányzatnak harminc napon belül kell hozzálátnia az emlékmű elköltöztetéséhez. A törvényt még az államfőnek is jóvá kell hagynia, és aznap lép hatályba, amikor a hivatalos közlönyben megjelenik.

Borisz Grizlov, az orosz alsóház, a duma elnöke csütörtökön figyelmeztette az észt törvényhozást, hogy a törvény elfogadása jelentősen megnehezíti a kapcsolatokat Oroszország és Észtország között, és “visszafordíthatatlan következményekkel” jár majd.

Az orosz parlament alsóháza január 17-én éles hangú nyilatkozatot fogadott el, melyben azt ajánlotta az államfőnek és a kormánynak, hogy szükség esetén vizsgálják felül Oroszország és Észtország gazdasági és kereskedelmi együttműködését. Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor teljesen szűklátókörű, ultranacionalista politikának nevezte a törvénytervezetet, amely nem vet számot a nácizmus kérdéseivel, és jelentőségével napjainkban.

A Tallinn belvárosában található emlékmű kiköltöztetését sokan pártfogolják Észtországban, amely 1940-től 1991-ig, öt évtizeden át állt szovjet megszállás alatt, az 1941-44 közötti náci megszállást kivéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik