Nagyvilág

Pokolgép robbant Iránban

Robbantásos merényletben megölték az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat 11 tagját szerdán az ország délkeleti részén, amely a biztonsági erők és kábítószer-kereskedők összecsapásának gyakori színhelye - jelentették iráni hírügynökségek.

“A reggeli merényletben tizenegyen haltak mártírhalált” – mondta Dzsavád Aszna-Asari, a gárda egyik parancsnoka. Az Isna hírügynökség szerint a támadásnak további 31 sebesült áldozata is van. Van olyan forrás, amely szerint az áldozatok nem katonák, hanem a gárda civil alkalmazottai voltak. A merénylet a Pakisztánnal és Afganisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelye, Záhedán város külterületén történt, nem messze a hármas határtól.


A félhivatalos Fars hírügynökség közölte, hogy a támadás elkövetőjeként a Dzsundullah (Allah Hadserege) szunnita szervezet jelentkezett, amely a teheráni vezetés szerint az al-Kaida terrorhálózathoz kötődik. A szervezet már korábban is több emberrablást és gyilkosságot követett el a térségben.


A merénylők személygépkocsijukkal hirtelen megálltak egy úton a gárdisták autóbusza előtt, így megállásra kényszerítették azt. Ezután kiszálltak az autóból, és a közelben leállított motorkerékpárokon elmenekültek, miközben az elhagyott autóba rejtett pokolgép felrobbant. Egy szemtanú szerint – akit szintén az IRNA idézett – a merénylők géppisztolyokból tüzet nyitottak az autóbuszra, mielőtt elmenekültek és az autó felrobbant. A buszban utazók a gárda szárazföldi egységének tagjai voltak, és a Mir-Mohszeni nevű laktanyában teljesítettek szolgálatot.


Az IRNA hivatalos hírügynökség korábban 18 halottról és több sebesültről számolt be. Helyi tisztségviselők szerint az áldozatok száma még nem végleges.


Aszna-Asari elmondta, hogy “a lakosság” segítségével sikerült később elfogni két gránátokkal felfegyverkezett támadót és három bűntársukat. Ez az első eset, hogy egy szélsőséges szervezet ennyire súlyos támadást követ el iráni katonák ellen – tette hozzá.


Hoszein Ali Sahriari helyi képviselő a merénylettel kapcsolatban bírálta a tartományi hatóságokat amiatt, hogy nem hoznak kellően szigorú biztonsági intézkedéseket, a kormányt pedig amiatt, hogy nem tiltakozik Pakisztánnál “az Iránnal ellenséges banditák bujtatása” miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik