Nagyvilág

Nem mindenki szavazhat Bulgáriában

A bolgár parlament az európai parlamenti (EP) választásokon szavazásra jogosult személyek körét korlátozó törvényt fogadott el szerdán.

Az új jogszabály előírja, hogy a három hónap múlva esedékes EU-parlamenti választásokon csak azok a bolgár állampolgárok járulhatnak az urnákhoz, akik a szavazást megelőző három hónapban Bulgáriában vagy más EU-tagállamban éltek. A jobboldali ellenzék által kezdeményezett, s végül 111 szavazattal, 55 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett elfogadott törvény értelmében mintegy 42 ezer török származású, Törökországban élő bolgár állampolgár nem szólhat majd bele az első bolgár EP-képviselők megválasztásába. Az új szabállyal az elmúlt években divatossá vált, Törökországból kiinduló „választási turizmusnak” kívánnak véget vetni.

A bolgár nagykoalíciós kormány egyik pillérét alkotó, a bulgáriai török kisebbség érdekeit védő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPS) képviselői a határozat elleni tiltakozásuk jeleként a parlamenti voksolás után kivonultak a teremből. Lütfi Mestan, a DPS alelnöke szerint az új törvény diszkriminálja azokat a török származású, Törökországban élő bolgár állampolgárokat, akiket a rendszerváltás előtt elűztek Bulgáriából. Rajtuk kívül a külföldön tanuló diákokat is megfosztják szavazati joguktól – tette hozzá Mestan.

Az Európai Unióhoz idén csatlakozott Bulgáriában májusban tartják meg első alkalommal az EP-választásokat, amelyek során a lakosság a 18 bolgár európai parlamenti képviselő személyéről dönthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik