Nagyvilág

Az MKP ragaszkodik a Hedvig-ügy kivizsgálásához

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ragaszkodni fog a tavaly Nyitrán megvert egyetemista, Malina Hedvig esetének maradéktalan kivizsgálásához, a teljes igazság felderítéséhez.

Senki sem jogosult állami pozícióból azt állítani, hogy a lányt senki sem verte meg, amikor nyilvánvaló, hogy valaki megverte – közölte szerdán Pozsonyban újságírókkal az MKP elnöke. Bugár Béla úgy vélte, hogy az még érthető, ha valaki kételkedik a magyar diáklány megverésének körülményeiben, de semmiképpen sincs jogalapja azt állítani, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg. Bugár vezetésével MKP-küldöttség járt Strasbourgban és a pártelnök nem titkolta: az ügyről tájékoztatták az Európai Parlament politikusait, mert ők nem ismerték a részleteket.

A lányt saját állítása szerint tavaly augusztusban az egyetem közelében két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség a vizsgálatot azzal zárta le, hogy Malina Hedvig csupán kitalálta bántalmazásának történetét. Máig mellőzött körülmény, hogy tanárai és diáktársai, majd orvosok látták a lány sebeit, akárcsak néhány nappal a támadás után legalább száz újságíró egy nemzetközi sajtótájékoztatón.

Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter, valamint Ján Packa országos rendőrfőkapitány tavaly a vizsgálat lezárultával személyesen jelentették be a sajtónak, hogy a lány a történteket csak kitalálta. Később egy máig ismeretlen személy a rendőrség megtévesztésének címén feljelentette Malina Hedviget, s ha bűnösnek találnák, akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatna rá a bíróság.

A sértett ügyvédje ugyanakkor az alkotmánybírósághoz fordult, egyebek között azzal a panasszal, hogy a rendőrség alkotmányos jogaiban sértette meg a lányt, amikor a kihallgatása során embertelen és megalázó módon bántak vele, ráadásul a nyomozati szervek adósak maradtak a minden részletre kiterjedő vizsgálat részleteivel és nem foglalkoztak Malina Hedvig súlyos külsérelmi nyomainak az eredetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik