Nagyvilág

Letette az esküt az új türkmén elnök

A szavazatok 89,23 százalékával február 11-én Türkmenisztán elnökévé választották az eddigi ügyvezető államfőt, Gurbanguli Berdimukhammedovot – jelentette be szerdán a Népi Tanács (parlament) ülésén Murad Karryev, a választási bizottság elnöke.

Türkmenisztánban első alkalommal rendeztek úgy elnökválasztást, hogy azon több mint egy jelöltet állítottak. A mostanin hat jelölt indult, igaz mind ugyanannak, az egyetlen hivatalosan engedélyezett pártnak a tagja. A részvételi arány 98,65 százalékos volt. Gurbanguli Berdimukhammedov a szavazatok 89,23 százalékát kapta. Az eddigi ügyvezető államfő ötéves hivatali időszakra a tavaly december 21-én elhunyt Saparmurat Niyazov örökébe lép.

A politikus változtatni akar elődje politikáján, amely szerinte elszigetelte a világtól Türkmenisztánt. A javaslatok között szerepel egyebek között az, hogy a hétköznapi emberek is hozzáférjenek az internethez. Eddig csupán a tisztviselők, újságírók és egyes szervezetek kaptak engedélyt a világhálón való barangoláshoz. Kilátásba helyezte továbbá, hogy fejlesztik a magántulajdont és a vállalkozásokat, oktatási reformot vezetnek be, valamint több orvos és kórház lesz.

Berdimukhammedov egyébként korábban egészségügyi miniszterként felelős volt Niyazov 2005-ben hozott utasításának végrehajtásáért, amelynek értelmében bezárták a fővároson, Asgabaton kívüli kórházakat és elbocsátottak 15 ezer orvost.

Az újonnan megválasztott elnök, aki szerdán már le is tette hivatali esküjét, első beszédében ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a gázszállításokra kötött eddigi szerződéseket, valamint, hogy reformokat hajtanak végre az országban. Hangoztatta ugyanakkor azt is, hogy Niyazov szellemi örökségéhez híven fog tevékenykedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik