Nagyvilág

Egyre több a priuszos az amerikai hadseregben

Sokkal több büntetett előéletű újoncot fogad fel az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság, mint az iraki háború kezdete előtt, mert egyre kevesebb az önkéntes jelentkező.

A hadsereg egyre gyakrabban tekint el azoktól a szabályoktól és irányelvektől, amelyek a jelentkezők erkölcsi, egészségi vagy képzettségi alkalmasságára vonatkoznak, s a leggyakrabban éppen az erkölcsi kritériumok terén tesz engedményeket. Vétségektől kezdve a súlyosabb bűncselekményekig sok mindent hajlandó már elnézni.


A védelmi minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy 2003, az iraki háború kezdete óta több mint duplájára nőtt a hadsereg és a tengerészgyalogság olyan újoncainak száma, akiknek esetében külön felmentést kellett adni a büntetett előélettel kapcsolatos felvételi korlátozások érvényesítése alól.


A súlyos bűncselekmények miatt elítélt újoncok esetében adott mentességek száma a 2003-as 411-ről 2006-ban 901-re nőtt, a kisebb lopásokért, csekkhamisításért, testi sértésért elítélt jelentkezők esetében adott felmentések száma 2700-ról 6000-re emelkedett ugyanezen két esztendő között. A Pentagon adatai szerint különösen gyakoriak azok az esetek, amelyekben az újonc kábítószerrel való visszaélés miatt volt elítélve korábban.


A hadsereg és a Pentagon vezetői azzal magyarázzák az ilyen mentességek gyakoribb biztosítását, hogy lehetőséget kell adni a megtévedt fiatalembereknek múltjuk meghaladására. Számos megfigyelő szerint azonban valószínűbbnek látszik egy kevésbé emelkedett magyarázat: kevés a jelentkező, mert a fiatalok nem szívesen mennek háborúba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik