Nagyvilág

Irak lezárta iráni és szíriai határát

Irak kedden lezárta közös határát Iránnal illetve Szíriával és meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalom időtartamát a bagdadi biztonsági terv keretében.

Az intézkedéseket az amerikai támogatással indított bagdadi biztonsági offenzíva vezetője, Abbud Gambar tábornok jelentette be, és Núri al-Máliki miniszterelnök rendelte el. A határzár három napig tart majd, de még a 72 óra letelte előtt megnyitnak két szíriai és négy iráni határátkelőt. Egy neve elhallgatása mellett nyilatkozó kormányilletékes szerint két napon belül várható az intézkedések végrehajtása.

Amerikai illetékesek visszatérő vádja Iránnal szemben, hogy támogatja az iraki felkelőket. Hasonlóképp, iraki és amerikai illetékesek szerint Szíria nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza fegyveresek beszivárgását Irakba.

A járművekre bevezetett bagdadi kijárási tilalom a jövőben este tizenegy óra helyett este nyolc órakor kezdődik és változatlanul reggel hatkor ér véget. A nemzetközi repülőteret nem érintik az intézkedések.

A tábornok azt is bejelentette, hogy a biztonsági offenzíva idejére kiterjesztett intézkedési lehetőséggel ruházzák fel a rendőrséget és a katonaságot Bagdad területén. Átkutathatnak bármely magántulajdont, korlátozhatják a járművek mozgását, átkutathatják azokat és ellenőrzőpontokat állíthatnak fel.

A biztonsági terv felelős személyei jogosultak a “szükséges óvintézkedéseket megtenni” a telekommunikációt illetően, “bevezethetik a szükséges korlátozásokat a nyilvános helyeken (…), szervezetek, vállalatok és irodák vonatkozásában” a lakosság biztonsága érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik