Nagyvilág

EU: nem ijed meg Irán a szankcióktól

Önmagában a nemzetközi szankciók nem fogják megakadályozni, hogy Irán egy atombomba készítéséhez elegendő, magas szinten dúsított uránt állítson elő, s kevéssé valószínű, hogy a teheráni vezetés komoly tárgyalásokba kezdjen nukleáris programjáról – állítja egy belső EU-tanulmány.

A tanulmányt, amelyet Javier Solanának, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hivatala készített a kérdésről, a Financial Times című brit lap szivárogtatott ki keddi számában. Az elemzés szerint a nemzetközi közösség mindeddig tehetetlen volt, amikor azzal próbálkozott, hogy megakadályozza egy iráni atombomba létrehozását.


“A valóságban saját tempójukban folytatták nukleáris programjukat, s e tekintetben a korlátozó tényezőt inkább a technikai nehézségek jelentették, mint az ENSZ, vagy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség határozatai” – szerepel a dokumentumban. S a készítők mindehhez hozzáteszik: “fel kell készülnünk, egy bizonyos pillanatban Irán megszerzi majd annak képességét, hogy egy fegyverkezési programnak megfelelő szintre tudja dúsítani az uránt”.

Javier Solana szóvivője kedden Brüsszelben elismerte a tanulmány létezését, s közölte: az azért íródott, hogy az EU-külügyminiszterek – most hétfői tanácskozásukra készülve – áttekinthessék a helyzetet. Solana szóvivője szerint a dokumentum nem minősíti a jelenlegi helyzetet “visszafordíthatatlannak”, s nem is kérdőjelezi meg az EU-tagállamok által alkalmazott “kettős megközelítést”, azaz a szankciók és a tárgyalási szándék együttes alkalmazását.


EU-diplomaták egyébként vitatták azt az értelmezést, hogy a belső tanulmányban foglaltak szerint a külvilág immár elkésett, s nem tudja megállítani az iráni atomprogramot. “Nem szeretnénk, ha mindebből az tűnne ki, hogy a szankciók nem működnek majd, s hogy az EU a katonai akciót szorgalmazza” – mondta egyikőjük, hozzátéve: a tanulmány nem állítja, hogy elkerülhetetlen az iráni atombomba megszületése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik