Nagyvilág

Bírság jár a szlovák fasiszta tüntetés megzavarásáért

Személyenként ezer koronáig terjedő pénzbírság vár azokra az szlovák antifasisztákra, akiket hétfőn egy újfasiszta tüntetés elleni pozsonyi tiltakozó megmozdulásuk során állított elő a rendőrség rendbontásnak minősített magatartásukért.

A kerületi rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy négy, a rendőrségi felszólításnak nem engedelmeskedő ellentüntetőt előállítottak, akik kihallgatásuk után – hét óra elteltével – szabadon távozhattak.

Az antifasiszta fiatalok csoportja azért vonult ki Pozsony központi terére, mert ott a Kezdeményezés a Szólás Szabadságáért nevű társaság az egykori szlovák fasiszta bábállamot magasztalta, és védelmébe vette a római katolikus egyház Pozsony- nagyszombati egyházmegyéjének érsekét, akit az utóbbi időben sok bírálat ért azért, hogy egy televíziós beszélgetésben dicsérte a bábállam elnöke, a pap-politikus Jozef Tiso népjóléti vívmányait.

Sokolról köztudott, hogy szerepel a hírhedt kommunista államrendőrség (StB) ügynöklistáján.

A SME című szlovák liberális lap kedden új, bizonyító erejű dokumentumokat tett közé, amelyek tanúsága szerint az érsek a nyolcvanak évek végén még a Vatikánban is szaglászott és jelentéseket írt az egyház belügyeiről az StB-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik