Külföld

Portugália: igen az abortusz törvényesítésére

admin
admin

2007. 02. 12. 07:19

A portugáliai választópolgárok többsége jóváhagyta a művi vetélés törvényesítését a vasárnap rendezett népszavazáson, és bár a választási részvétel nem érte el az előírt 50 százalékot, vagyis a referendum nem érvényes, José Sócrates szocialista miniszterelnök mégis azt ígérte, hogy kormánya véghezviszi a törvénymódosítást.

A közszolgálati rádió – közvélemény-kutatási adatokra támaszkodó – jelentése szerint a szavazók 57-61 százaléka támogatta a kormány javaslatát, mely szerint a nők nem kívánt terhességüket a magzat 10 hetes koráig büntetlenül megszakíthatják. Az ellenzők részaránya 39-43 százalékot tett ki, de a részvétel csak 34-40 százalék között mozgott, vagyis a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka járult az urnákhoz, ezért a referendum nem volt érvényes.

Portugáliában jelenleg nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén engedélyezik az abortuszt, a terhesség első 12 hetében. Az illegális magzatelhajtáshoz folyamodó nők három évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak, jóllehet eddig senkit nem ítéltek el ilyen címen, a tiltott vetélés elvégzésén rajtakapott orvosokat és nővéreket leszámítva.Ünnepelnek az abortusz legalizálásának támogatói (fotó: MTI/EPA)

Európában csak Lengyelországban és Írországban vannak hasonlóan szigorú törvények, Máltán pedig teljes tilalom van érvényben. A népszavazási kezdeményezés éles konfliktushoz vezetett a baloldali kormány és a katolikus egyház között Portugáliában, ahol a népesség több mint 90 százaléka katolikusnak vallja magát. 1998-ban már volt egy hasonló referendum. Akkor a 8,7 millió szavazásra jogosultnak több mint a fele nem élt a jogával, így a népszavazás érvénytelen lett, s a tilalom érvényben maradt.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint a jelenlegi szabályozás “retrográd” és “nemzeti szégyen”. Sócrates utalt a statisztikákra, melyek szerint évente mintegy 10 ezer nőt kell kórházakban kezelni az illegális abortuszok okozta komplikációk miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.