Nagyvilág

Pokolgépes merényletek Bagdadban

Pokolgépek robbantak hétfőn Bagdad központjában két piac közelében, legkevesebb hatvannégy ember halálát és százötvennek a sérülését okozva - közölte az iraki védelmi minisztérium.

Műanyagtáskában elhelyezett pokolgép robbant fel először egy népszerű gyorsétterem közelében, Bagdad egyik szunniták és síiták által vegyesen lakott zsúfolt körzetében. Legalább öt ember vesztette életét ezen a helyszínen.

Harminc perccel később két gépkocsiban robbantak pokolgépek a Sordzsa nevű nagybani piac, illetve vásárcsarnok közelében. Legalább 59 ember esett halálos áldozatául ennek a kettős merényletnek, további 105 pedig eltérő súlyosságú sérüléseket szenvedett.


A két autó egymástól alig száz méternyire robbant fel, az egyik az emeletes vásárcsarnok parkolójában, ahol több száz jármű állt a merénylet pillanatában. Egy épület leomlott a detonáció hatására, néhány raktár és számos közelben parkoló gépkocsi kigyulladt.


Pontosan egy évvel ezelőtt robbantottak fel – feltehetőleg szunnita szélsőségesek – egy fontos síita szentélyt Szamarrában. Kevéssel a baljós évforduló előtt Irak legfőbb síita vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh felszólította híveit, hogy ne hajtsanak végre bosszúakciókat az évfordulón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik