Nagyvilág

Fegyvereket adna el Moszkva Rijádnak

Regionális és nemzetközi témákról, köztük a palesztin kérdésről, az iraki helyzetről és a kétoldalú együttműködésről tárgyalt első szaúd-arábiai látogatásán vasárnap este Vlagyimir Putyin orosz elnök a sivatagi királyság vezetőivel.

A felek több kétoldalú megállapodást írtak alá, egyebek között a légiforgalmi együttműködésről, a kettős adóztatás elkerüléséről, továbbá egy-egy emlékeztetőt a kulturális és banki együttműködésről. Moszkva fegyvereket is szeretne eladni Rijádnak, amelynek költségvetésében tavaly – a magas olajáraknak köszönhetően – rekord nagyságú, 78 milliárd dolláros többlet keletkezett. Oroszország reméli, hogy megrendeléseket kap orosz harckocsikra és rakétaelhárító rendszerekre, valamint szaúdi vasútfejlesztésre.

Putyin vasárnap este Abdallah bin Abdel-Aziz királlyal tárgyalt, aki a legmagasabb szaúd-arábiai érdemrenddel, az uralkodóról elnevezett Abdel-Aziz-renddel tüntette ki vendégét, hétfőn pedig Szultan bin Abdel-Aziz herceggel, szaúdi trónörökössel találkozik.

Az orosz elnök hétfőn szaúdi látogatását befejezve, déltájban rövid munkalátogatásra Katarba érkezik, majd továbbutazik Jordániába, ahol II. Abdalláh királlyal és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozik. Putyint közel-keleti útjára elkísérte mások között Szergej Lavrov külügyminiszter, Szergej Prihogyko elnöki tanácsadó, Igor Levityin közlekedési miniszter, valamint egy népes üzletember-delegáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik