Nagyvilág

Putyinnak nem tetszik az USA közel-kelet politikája

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy az amerikai beavatkozás nagyobb kárt okozott Iraknak, mint Szaddám Huszein volt iraki elnök diktatúrája, és ismét felszólította Washingtont, hogy határozza meg az Irakban állomásozó külföldi csapatok kivonásának határidejét.

Az orosz elnök ezt az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjúban fogalmazta meg, melynek szövegét szombaton tették közzé a Kreml honlapján. Putyin vasárnap három arab országra, Szaúd-Arábiára, Katarra és Jordániára kiterjedő körutat kezd, és ennek küszöbén adott interjút az arab hírtelevíziónak.

Felidézte, hogy Szaddám Huszeint december 30-án 148 síita falusi lakos kivégzéséért akasztották fel, miközben “az iraki harcokban több mint 3 ezer amerikait öltek meg, és az iraki polgári áldozatok számát százezrekre teszik”.

“Vajon a kettőt össze lehet hasonlítani?” – kérdezte. Putyin újólag felszólította az Egyesült Államokat, hogy nevezze meg a végső határidejét az Irakban állomásozó többnemzetiségű erők kivonásának, egyben bírálta az amerikai stratégiát. “Minden konfliktusban, minden országban az embereknek tudniuk kell, hogy meddig terjed a felelősségvállalásuk” – mondta. “Amikor új stratégiáról beszélnek, akkor egy adott probléma megoldásának új megközelítését várjuk” – folytatta. “De amikor amerikai partnereink a (katonai) kontingens növeléséről beszélnek, ebben nem találunk semmi újat” – tette hozzá.

George Bush amerikai elnök januárban bejelentette, hogy 21 500 fős csapaterősítést vezényel Irakba, s ebből 17 és fél ezer katonát Bagdadba. Irakban jelenleg 132 ezer amerikai katona állomásozik.

Putyin kijelentette: több ország osztja Irán aggodalmát, hogy az Egyesült Államok támadást intéz ellene atomprogram miatt. “A Perzsa-öbölben tartózkodó amerikai haditengerészetet mindinkább olyan fegyverekkel szerelik fel, amelyeket nem vetnek be Irakban. Ez természetszerűleg aggodalmakat ébreszt” – magyarázta.

Putyin szombaton a müncheni biztonságpolitikai fórumon éles szavakkal bírálta az Egyesült Államokat. Azzal vádolta Washingtont, hogy a konfrontáció útjára lépett, “katonai kalandorságba” kezdett, és egyedüli hatalmi központot akar létrehozni, ami ellentétes a demokráciával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik