Nagyvilág

95 százalékos részvétel a türkmén választáson

Befejeződött az elnökválasztás Türkmenisztánban, a választói részvételi arány már a szavazóhelyiségek lezárása előtt két órával 95 százalékos volt.

Az első előzetes eredményeket kedden közlik – jelentette be vasárnap Asgabatban a központi választási bizottság elnöke. A végleges eredményt szerdán jelentik be a Népi Tanács (parlament) ülésén, és ugyanakkor, ugyanott mindjárt be is iktatják hivatalába Türkmenisztán új elnökét. A bizottság elnökének közlése szerint szervezetten, nyugodt körülmények között zajlott le a szavazás.

Bár a szavazásra jogosult mintegy 2,6 millió türkmén állampolgár hivatalosan hat jelölt közül választhatott, megfigyelők szinte bizonyosra veszik, hogy Gurbanguly Berdimukhammedov jelenlegi ügyvezető államfő, korábbi miniszterelnök-helyettes lesz a győztes. Saparmurat Niyazov előző elnök decemberi halála után Berdimukhammedov a “türkménbasi” utódának nyilvánította magát.

A választási törvény szerint második fordulót kell rendezni, ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a leadott szavazatok több mint ötven százalékát, de elemzők nagyon valószínűtlennek tartanak egy ilyen fejleményt.

Az 1992-ben elfogadott alkotmány értelmében Türkmenisztán elnöki köztársaság. A közvetlen szavazással öt évre megválasztott elnök a kormány feje és a hadsereg főparancsnoka is. Az ország függetlenné válása óta az 1999-ben gyakorlatilag örökös elnökké nyilvánított Niyazov, “minden türkmének atyja” töltötte be a tisztséget, rendkívüli személyi kultuszt építve ki maga körül.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének vezetői Türkmenisztánban tartózkodtak az elnökválasztás napján, és figyelemmel kísérték a voksolást, de nem szerepeltek hivatalos megfigyelőkként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik