Nagyvilág

Visszavonul Chirac?

Jacques Chirac francia államfő felvetette a politikából való visszavonulásának a lehetőségét: a France 2 közszolgálati televízió vasárnap előre felvett délutáni magazinműsorában először beszél nyilvánosan majd arról a pillanatról, amikor már nem lesz köztársasági elnök.

A Le Figaro című párizsi napilap értesülése szerint a kérdésre, mit fog csinálni, ha majd elhagyja az Elysée-palotát, a köztársasági elnök kijelentette: “Megpróbálom másképp szolgálni Franciaországot, a franciákat. … A politika után is kétségtelenül van élet a halálig”. Chirac hangsúlyozta, hogy ő nem “olyan, aki a múlton mereng”.

Az elnöki szavak kiszivárogtatását követően újra megindultak a találgatások a sajtóban Chirac visszavonulásáról. Az államfő korábban többször hangoztatta, hogy csak 2007 első harmadában fogja bejelentetni, hogy akarja-e jelöltetni magát harmadszorra is az elnöki posztra – emlékezetet a Le Figaro.

A jobboldalon ugyanakkor a Chirac-hívőnek tartott miniszterek, képviselők, vezető politikusok sorra a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje, Nicolas Sarkozy támogatására szólítják fel a szavazókat.

A parlament február 19-én fogadja el az államfő számára fontos alkotmányreformot, s az esemény után semmi sincs Chirac politikai naptárárban, így várhatóan ekkor jelenti be egyértelműen végleges döntését – véli a Le Figaro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik