Nagyvilág

Tőlünk mehetett a madárinfluenza Nagy-Britanniába

Kapcsolatban lehet a brit szakminisztérium szerint a magyarországi baromfihús-importtal a Kelet-Angliában múlt héten kitört madárinfluenza-járvány, mivel az ezt okozó vírus "jó eséllyel" teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel.

Az érintett, magyarországi érdekeltséggel is bíró brit cég leállította a termékforgalmat brit és magyar telepei között, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy járművei nem jártak a fertőzéstől sújtott magyar térségben.

Baromfiról baromfira terjedt

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) helyettes főállatorvosának, Fred Landegnek a csütörtök esti hivatalos közleménye szerint az “egyik lehetséges” behurcolási mód a Magyarországról érkező baromfitermék-import. A vezető állategészségügyi szakértő később a BBC-nek már úgy fogalmazott: “a munkahipotézis az”, hogy a brit farmra ilyen import útján érkezhetett a fertőzés. Hozzátette: a legfrissebb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a vírus az angliai esetben baromfiról baromfira terjedt, és nem vadmadaraktól származott.

Az angliai eseteket a legnagyobb európai baromfifeldolgozó társaság, a Bernard Matthews egyik pulykafarmján észlelték; a cég tulajdonában van Magyarországon a SáGa Foods Rt. baromfifeldolgozó.

A DEFRA csütörtök esti, feltételes módban fogalmazó hivatalos londoni közleménye szerint a minisztérium, valamint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) és az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) “számos egyéb feltételezés mellett” vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén múlt héten kimutatott madárinfluenzás esetek között.

Ennek alapja a most beérkezett elsődleges tudományos vizsgálati eredmény, amely szerint a suffolki és a magyarországi megbetegedéseket okozó vírus “jó eséllyel ugyanaz”. Fred Landeg helyettes főállatorvos közölte: az érintett brit cég “önként vállalta”, hogy átmenetileg leállítja a baromfitermék-szállítást nagy-britanniai és magyarországi üzemei között, amíg a vizsgálat le nem zárul.

A Bernard Matthews ugyanakkor csütörtök este közleményben hangsúlyozta: Magyarországról nem importál élőszárnyast, és a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep “közelében sem jártak”. A vállalat sárvári üzeme 250 kilométerre van attól szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

250 kilométerre a fertőzéstől

A brit cég kereskedelmi igazgatója a BBC-nek azt mondta: “nagyon meglepőnek” tartaná, ha valóban az derülne ki, hogy Magyarország a fertőzés forrása. Hozzátette: a cég valóban hoz magyarországi telepéről húst Nagy-Britanniába, élőszárnyast azonban nem, és semmi jele nincs annak, hogy a Bernard Matthews magyarországi üzemeiben megjelent volna a madárinfluenza, sem annak, hogy Magyarországon pulykákat fertőzött volna meg a kór.

A DEFRA közölte, hogy nem állította le az olyan magyar baromfihús nagy-britanniai importját, amely nem a fertőzéstől érintett területről érkezik.

Hirschler András, a londoni magyar nagykövetség kereskedelmi szolgálatának vezetője csütörtök este az MTI kérdésére elmondta: tavaly a január-novemberi időszakban összesen 9,6 millió font (3,7 milliárd forint) értékű friss, és 3,15 millió font (1,2 milliárd forint) értékű fagyasztott, darabolt, nem feldolgozott baromfihús érkezett Magyarországról Nagy-Britanniába.

Hol a magyar kapcsolat?

David Miliband brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi miniszter a témáról a londoni alsóházban e hét elején rendezett vitában – amikor arról kérdezték, hogy mit tesz a tárca az esetleges “magyar kapcsolat” felderítése érdekében – maga is kijelentette: a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona. Hozzátette: a kórtól érintett növendék pulykák mindegyike nagy-britanniai nevelésű, vagyis “ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat”.

A Bernard Matthews kelet-angliai telepén a hét elején mind a 159 ezer pulykát leölték és megsemmisítették, miután a 22 ipari ól egyikében – amelyben hétezer szárnyast neveltek – a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát mutatták ki elhullott állatokban. Csütörtök este a brit szakminisztérium bejelentette, hogy a telep további három óljában is kimutatták a vírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik