Nagyvilág

Taxisblokád Szófiában

Megbénult péntek délre a bolgár főváros központja, miután mintegy ezer szófiai taxisofőr egyik kollegájuk meggyilkolása miatt járművével eltorlaszolta a főútvonalakat, követelve a közbiztonság megszilárdítását.

Emil Emilov 51 éves taxist kora reggel holtan találták meg kocsijában. Valószínűleg egy eddig ismeretlen utasa késelte halálra. A feldühödött taxisok a parlament elé vonultak, és délre gyakorlatilag teljesen megbénították a belváros közlekedését. Rumen Petkov belügyminisztert, aki igyekezett megnyugtatni őket, kipfujolták.

Georgi Pirinszki parlamenti elnök felfüggesztette a törvényhozás ülését, és kezdeményezte, hogy kezdjenek találkozót a tüntetők képviselőivel. Petar Mutafcsijev közlekedési miniszter megszakította hivatalos romániai látogatását. Bojko Boriszov, Szófia főpolgármestere a közszolgálati televízióban azt a véleményét fejtette ki, hogy a megmozdulás rávilágít a taxisofőrök megélhetéssel kapcsolatos napi gondjaira és biztonságuk miatt érzett félelmükre.


A tiltakozáshoz más bolgár városok – köztük Plovdiv, Szliven és Paszardzsik – taxisainak tucatjai is csatlakoztak. A tüntetők új törvényt követelnek a bűnözés visszaszorítására.


Bulgáriában viszonylag gyakoriak a taxisgyilkosságok. Legutóbb két hónapja a kelet-bulgáriai Szlivenben öltek meg egy taxisofőrt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik