Nagyvilág

Összecsapások a Templomhegyen

Izraeli rendőrök muzulmán hívőkkel csaptak össze pénteken a Jeruzsálem óvárosában lévő Templomhegyen és környékén, ahol a hívők zúdítottak kőzáport és dobáltak benzines palackokat a rendfenntartó erőkre, akik a szokásos pénteki ima után megpróbálták kiszorítani a tömeget a körzetből.

A Templomhegyen – amelyen a muzulmánok harmadik legjelentősebb szent helye, az al-Aksza mecset is áll – és környékén napok óta amiatt feszült a légkör, hogy az izraeli hatóságok a héten ásatásokat kezdtek egy nagyszabású átépítési terv keretében.


A rendőrség becslése szerint mintegy 9 ezer muzulmán hívő imádkozott pénteken a helyszínen, és közülük mintegy 150 hívő továbbra is az al-Akszában tartózkodik, miután elbarikádozta magát. A rendőrök a mecsetbe nem hatoltak be. Az összecsapásokban az eddigi adatok szerint 20 tüntető és 15 rendőr sebesült meg könnyebben, tizenhét muzulmán hívőt őrizetbe vettek. A Templomhegyre vezető utakon is összecsapások törtek ki a rendőrök és azok között a muzulmánok között, akiknek nem engedték meg a bejutását a szent helyre.

Izraeli politikusok szerint az átalakítási munkák ürügyet szolgálnak a szélsőséges muzulmánoknak, hogy minél szélesebb körben szítsák a hangulatot a zsidó állam ellen. A spanyolországi látogatáson tartózkodó Cipi Livni izraeli külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta a “politikai szélsőségeseket”, hogy céljaik elérése érdekében akarnak “hasznot húzni a kialakult helyzetből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik