Nagyvilág

Őrizetben az egyik brit levélbomba feltételezett feladója

Őrizetbe vettek egy 48 éves férfit, aki állítja: ő küldte az egyiket az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában postára adott levélbombák közül - jelentette be pénteken a brit rendőrség.

Anton Setchell, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a szélsőséges tevékenységek elleni fellépés országos koordinátora pénteki londoni sajtóértekezletén közölte: a 48 éves férfit azután vették őrizetbe, hogy az illető előző nap betelefonált a BBC rádió kettes csatornájának élő magazinműsorába, és azt mondta, hogy az egyik levélbombát ő küldte.


A műsor szerkesztői nem kapcsolták be élő adásba a hívást, ellenben azonnal értesítették a rendőrséget, amely forró nyomon elfogta a betelefonálót. A meg nem nevezett személyt egyelőre elmekórtani megfigyelés alá vették.


Az elmúlt három hétben hét levélbomba érkezett különböző nagy-britanniai címekre, közülük hat fel is robbant, könnyebben megsebesítve kilenc személyt.


A rendőrség két szálon nyomoz: az egyik a szélsőséges állatvédő mozgalom felé irányul, mivel a levélbombák egyikének maradványai között megtalálták e mozgalom egyik néhai aktivistájának nevét. Barry Horne, akit 18 év börtönre ítéltek robbantásos merényletek előkészítésének vádjával, 2001-ben, éhségsztrájk következtében meghalt a fegyintézetben; a szélsőséges állatjogi mozgalmak azóta mártírjuknak tekintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik