Nagyvilág

Fokozott rendőri védelem a jeruzsálemi ásatások miatt

Háromszoros erősítést vezényeltek pénteken az izraeli rendőrség egységeiből a jeruzsálemi óváros köré, mert zavargásoktól tartanak az izraeli ásatások miatti tiltakozások nyomán.

Mint a jeruzsálemi rendőrfőnök az izraeli közrádiónak elmondta, közel 3000 rendőrt állítottak fel a körzetben, miután titkos szolgálati értesülések szerint a pénteki muzulmán imanapon erőszakos cselekmények várhatók a Templomhegy körül, amelyen az iszlám hívők egyik legnagyobb szentélye, az al-Aksza mecset is áll.

A hatóságok azt is bejelentették, hogy szigorú korlátozásokat vezetnek be a pénteki imára: nem engedik be egyáltalán a ciszjordániai palesztinokat, és ugyancsak kitiltják a szentély körzetéből a 45 éven aluli izraeli arab és kelet-jeruzsálemi férfiakat.

Az ásatás egy nagyobb átépítési terv keretébe illeszkedik. Egy évszázados földsánc vezetett fel korábban a magaslatra. Ez a földsáncszerű feljáró részben beomlott egy 2004-es vihar és földcsuszamlás nyomán. Ideiglenes feljárót építettek helyette fából. A jeruzsálemi hatóságok szeretnének egy tetszetősebb végleges megoldást az ideiglenes faalkotmány helyett, előbb azonban ásatásokat akarnak végeztetni a beomlott földsáncszerű feljáró alatt. Megígérték: nem fognak megsérülni az ásatás közelében lévő muzulmán szentélyek, de ez az ígéret nem nyugtatta meg a muzulmánokat, nem csitította a munkálatok által kiváltott haragjukat.


Csütörtökön az izraeli arabok egyik vezetője szólította fel hittársait, hogy világszerte emeljék fel szavukat a terv ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik