Külföld

Slota: egy rakás trágya az ENSZ koszovói rendezési terve

admin
admin

2007. 02. 08. 13:55

Szerbia határainak sérthetetlenségét kinyilvánító parlamenti nyilatkozatot sürget Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki szerint az ENSZ különmegbízottjának koszovói rendezési terve nem más, mint „egy rakás gané".

A kormánykoalícióhoz tartozó nacionalista párt vezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy Koszovó önállósulásával két Albánia jöjjön létre, és ugyanúgy képtelenségnek tartotta, hogy egy nemzeti kisebbségnek bármely államon belül önrendelkezési joga és saját állama legyen.

Slota az Európai Uniót bomlasztó indítványnak minősítette a Koszovó önállóságát célzó ENSZ-tervezetet. Jelezte: pártja az ügyben parlamenti vitát kezdeményez, amelynek végső fejleménye az kell hogy legyen, hogy a szlovák törvényhozás „Szerbia határainak érinthetetlenségét” kimondó nyilatkozatot fogadjon el.

Slota szó szerint „egy rakás ganénak” nevezte az ENSZ-különmegbízott, Martti Ahtissari tervét és kijelentette, hogy „mi, a szlovák nemzet és szerb testvéreink, mi, szláv nemzetek az EU keretében ezt soha nem engedhetjük meg” – ismertette a „Szerbia likvidálása” miatt aggódó Slota szavait a TASR.

Slota a tervet csütörtökön egyenesen a „müncheni diktátumhoz” hasonlította, ugyanakkor nem adott választ arra a kérdésre, vajon a fejlemények után pártja megőrzi-e kormányzati pozícióját, vagy kilép a koalícióból. A pártvezető mindössze annyit mondott, hogy a kérdésről a kormányfővel és a külügyminiszterrel egyaránt tárgyalni akar.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.