Nagyvilág

Román kommandósok állták útját Tőkésnek

Egy román rendőrségi kommandó akadályozta meg szerdán Nagyváradon, hogy a magyar fiatalok Tőkés Lászlóval együtt újra behatolhassanak a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium - ortodox egyháznak ítélt – sportpályájára.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke elmondta: a múlt héten kezdődött “békés egyházi polgári engedetlenségi mozgalom” keretében ezen a héten is folytatódott az ökumenikus böjt és imádság. A Nagyvárad-olaszi templomban minden nap déltől éjfélig harangoznak, délután hat órakor könyörgéses áhítattal fejeződik be a program, amelynek keretében más és más egyházak képviselői hirdetnek igét. Kedden Tempfli József római katolikus megyéspüspök, szerdán az evangélikus egyház képviselője volt a vendég, a következő napokban a baptista, az unitárius és a görög katolikus egyházon a sor.

Az egyházkerület így kíván tiltakozni egy régóta húzódó telekvitával kapcsolatos döntés ellen. A református egyház ugyanis 2002-ben visszakapta azt az épületet, amelyben megalapították a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot. Az iskolaépület melletti pályát azonban a városi tanács a szomszédos ortodox parókiának ítélte. A református egyház igazságtalannak tartja ezt a helyzetet, vissza akarja szerezni a sportpályát, amelyet az ortodoxok lezártak. Az egyházkerület több szinten is megnyerte a pert, de a fellebbezés után elvesztette azt. Tőkés az MTI-nek szerdán kifejtette: politikai szándékokat lát ebben a döntésben.

A püspök elmondta: tiltakozásképpen a múlt héten feltörték a pálya egyik lezárt bejáratát, és labdarúgó-bajnokságot tartottak. A gimnáziumnak mind a 416 tagja kapott egy labdát, ki-ki saját nevének feliratával, és azokat néhány nappal ezelőtt bedobták a pályára.

Szerdán újabb körmérkőzést akartak rendezni e helyszínen. Mivel az ortodoxok ismét beforrasztották és eltorlaszolták a kaput, a magyar diákok most is be akartak jutni. Mint a püspök elmondta, a túlsó oldalon az ortodoxok kinyitották a rendőrség előtt a kaput (Tőkés László nem zárja ki, hogy a rendőrségnek is van kulcsa), és onnan a pályára behatolva megakadályozták a sportrendezvényt. Később pisztollyal felszerelt, sísapkás kommandós alakulat vonult ki, megszállva a pályát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik