Nagyvilág

Nagyszabású katonai akció kezdődött Bagdadban

Kezdetét vette a korábban beharangozott nagyszabású biztonsági hadművelet Bagdadban - jelentette be szerdán az amerikai hadsereg iraki szóvivője.

“Az akció jelenleg is folyik” – közölte William B. Caldwell szóvivő. A hadművelet kilenc hónapon belül már a harmadik katonai kísérlet az erőszak visszaszorítására az iraki fővárosban. Az akció levezénylésével Abud Gambar iraki tábornokot bízták meg hétfőn.

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy szerdán lezuhant egy CH-46 Chinook típusú csapatszállító helikoptere Bagdadtól 30 kilométerre északnyugatra. Szemtanúk szerint a járművet lelőtték.

A szóvivő áldozatokról és sérültekről nem kívánt nyilatkozni. Az Egyesült Államok két héten belül már az ötödik helikopterét veszítette el Irakban. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya eközben közleményében bejelentette, hogy lelőtt egy amerikai Chinook helikoptert Bagdad közelében.


Az iraki fővárosban és környékén amúgy 15 ezer amerikai katona állomásozik. Az akció elsődleges célja a szélsőségesek és illegálisan tartott fegyverek felkutatása Bagdadban, egyszersmind az átfésült kerületek megtartása. Máliki tavaly májusi hatalomra kerülése óta ez lesz a harmadik próbálkozás a rend helyreállítására Bagdadban.

George Bush amerikai elnök az év elején bejelentette, május végéig 21500 fős erősítést küld Irakba. A legutóbbi amerikai intézkedésekre sokan úgy tekintenek, hogy azokkal Washington még egy utolsó próbálkozást tesz arra, hogy megakadályozza Irakban nyílt polgárháború kirobbanását a szunnita és a síita felekezethez tartozó arabok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik