Nagyvilág

Afrikai parancsnokság alakul a Pentagonban

Az új parancsnokságot az afrikai kontinensen végrehajtandó katonai műveletek irányítására, valamint az onnan érkező esetleges fenyegetések elhárítására hozzák létre.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter kedden jelentette be, hogy afrikai parancsnokság alakul a Pentagonban. George Bush elnök jóváhagyta az erre vonatkozó tervet.

Ez a parancsnokság hatékonyabb és egységesebb megközelítést tesz lehetővé a mostaninál, hiszen jelenleg Afrikán főleg a Középső Parancsnokság és az Európai Parancsnokság “osztozik” – közölte a Pentagon vezetője a kongresszusban, hozzátéve, hogy ez az idejétmúlt felosztás még a hidegháború maradványa.

Az amerikai védelmi minisztérium több regionális parancsnokságot működtet a feladatok szétosztására, a Középső Parancsnoksághoz tartozik például a Közel-Kelet, Közép-Ázsia, valamint Afrika szarva a Vörös-tenger déli kijáratánál.


Az afrikai műveleteket mindeddig három parancsnokság, az európai, a középső és a csendes-óceáni megosztva irányította.
A Pentagon tisztségviselői az utóbbi években egyre inkább hangsúlyozták Afrika növekvő stratégiai jelentőségét, és hangot adtak aggodalmuknak az esetleges terrorista fenyegetésekkel kapcsolatban az olyan háború sújtotta övezetekben, mint például Szomália.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik