Nagyvilág

Közkatonává fokozzák le Jaruzelskit

Lefokozzák közkatonává, és minden katonai rendfokozatuktól, rendjelüktől megfosztják egy kidolgozás alatt álló törvénytervezet szerint a lengyelországi szükségállapot 1981-es bevezetésében részt vett katonatiszteket, köztük Wojciech Jaruzelski tábornokot, volt miniszterelnököt és az első lengyel űrhajóst, az ugyancsak tábornoki rangú Miroslaw Hermaszewskit.

Az egykori, főként magas rangú katonai vezetőkből álló Nemzeti Megmentés Tanácsa (WRON) tagjainak közkatonává való lefokozását Lech Kaczynski államfő kezdeményezte, s az erről szóló törvénytervezet szövege várhatóan március végéig elkészül – közölte a Wprost című jobboldali lengyel hetilappal Aleksander Szczyglo, az elnöki hivatal vezetője.

Egy új törvényre azért van szükség, mert az érvényes jogszabályok alapján csak bíróság foszthat meg hivatásos katonát a rendfokozatától. A törvénytervezet értelmében minimálisra csökkentik az érintettek nyugdíját is. Szczyglo szerint a javasolt intézkedésben “az igazságosság fejeződik ki”.

A ma 82 éves Wojciech Jaruzelski tábornok 1981. december 13-án hirdette ki a hadiállapotot, amelynek értelmében katonai tanács vette át Lengyelország irányítását. Ezreket internáltak, köztük polgárjogi aktivistákat és a pártállam ellen 1980-tól fellépő Szolidaritás szakszervezet vezetésének szinte minden tagját. A rákövetkező hónapokban legkevesebb 91 ember vesztette életét a rendőri erőszak következtében és a hadiállapot bevezetése ellen szervezett megmozdulásokon. Jaruzelski 1989-ig állt a kormány és az állampárt élén.

Az első és egyetlen lengyel űrhajós, Miroslaw Hermaszewski tábornok 1978-ban a Szojuz-30 szovjet űrhajó fedélzetén tett űrutazást, s 1981-ben ő is a WRON tagja lett. A lefokozás vonatkozna Czeslaw Kiszczak volt belügyminiszterre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik