Nagyvilág

Újabb vádakat emeltek Hodorkovszkij ellen

Újabb vádakat emeltek az orosz ügyészi szervek hétfőn Mihail Hodorkovszkij és egykori üzlettársa, Platon Lebegyev ellen.

Hodorkovszkij, a Jukosz egykori orosz olajipari óriásvállalat alapító-tulajdonosa jelenleg nyolcéves börtönbüntetését tölti, akárcsak Lebegyev. A két férfit 2003-ban tartóztatták le, majd 2005 májusában 9 évi szabadságvesztésre ítéltek állítólagos adócsalás miatt. Az ítéleteket néhány hónappal később a másodfokon eljáró bíróság 8 évre csökkentette. Hodorkovszkij elítélése mögött sokan politikai indíttatást látnak tekintve, hogy a valaha leggazdagabb orosz olajmágnás olyan politikai ambíciókat táplált, amelyek sértették a Kreml vezetőinek érdekeit.

Az újabb eljárás lefolytatását a szibériai Csita városának hatóságaira bízták. A vádpontok szerint Hodorkovszkij és Lebegyev annak idején a Nyitott Oroszország nevű alapítványukat felhasználva pénzmosást és sikkasztást követett el. Jurij Smidt, Hodorkovszkij egyik védője szerint a mostani vádak alapján a két férfi 23-25 milliárd dollárnyi összeget mosott tisztára, és ha bűnösnek találják őket, akár további tizenöt évvel meghosszabbíthatják szabadságvesztésük időtartamát.

Hodorkovszkij és Lebegyev ügyvédei abszurdnak, sőt őrültségnek nevezték az újabb vádakat, és a két férfi is ártatlanságát hangoztatja. Smidt ügyvéd beszámolt arról is, hogy Csitában rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a helyi ügyészség épületéhez vezető utcákat lezárták, a kereszteződésekben rendőrjárőrök posztolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik