Nagyvilág

Észak-Korea olajért cserébe leállítaná atomreaktorát

Észak-Korea vasárnapi japán lapértesülés szerint évi félmillió tonna fűtőolajért cserébe hajlandó lenne felfüggeszteni atomreaktora működését, és lehetővé tenné a nemzetközi megfigyelők visszatérését.

Az Aszahi Simbun című tokiói lap úgy tudja, Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes Joel Wittel, az amerikai külügyminisztérium volt munkatársával és David Albright amerikai nukleáris szakértővel Észak-Koreában folytatott múlt heti tárgyaláson tette meg ajánlatát. Eszerint Phenjan leállítja a jongbjoni atomreaktort, ha évente több mint félmillió tonnának megfelelő mennyiségű fűtőolajat kap, továbbá Washington megszünteti a kelet-ázsiai sztálinista állammal szemben bevezetett pénzügyi szankciókat, és Észak-Korea lekerül a terrorizmust támogató országok listájáról.

A szóban forgó olajmennyiség egyébként magasabb, mint amekkorához Észak-Korea 2002-ig hozzájutott az Egyesült Államokkal még 1994-ben nyélbe ütött megállapodás alapján. Az energiaszállításoknak az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos, jelenleg is tartó válság miatt szakadt vége.

A japán újság azt írta, Phenjan valószínűleg már Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettessel januárban Berlinben folytatott egyeztetésen is felvetette a javaslatot, s most csak azért ismételte meg, hogy engedményeket csikarhasson ki az atomprogramjáról régóta zajló, csütörtökön Pekingben folytatódó hatoldalú tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik