Nagyvilág

A román külügyminiszter is megerősítette a lemondását

A bukaresti kormány pénteken közzétett közleménye szerint Calin Popescu Tariceanu kormányfő azért szólította fel lemondásra Mihai Razvan Ungureanu külügyminisztert, mert nem értesítette őt arról, hogy Bagdad mellett őrizetbe vettek három hónappal korábban két román munkást, akiket a koalíciós erők elleni kémkedéssel gyanúsítottak.

Tariceanu pénteken telefonon egyeztetett a külföldön szabadságát töltő Ungureanuval, aki egyetértett lemondásával, elismerve, hogy tévedett, amikor nem tájékoztatta a kormányfőt. Ez az értelmezés azonban a miniszterelnöké volt, sem Ungureanu, sem a külügyminisztérium szóvivője nem közölte akkor, hogy hajlandó-e eleget tenni a Tariceanu felszólításának. A külföldről hazautazott Ungureanu azonban vasárnap sajtótájékoztatón maga is megerősítette, hogy benyújtja lemondását. Közölte: ezt hétfőn teszi meg, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagjaként a szervezet vezető testülete előtt is kifejti érveit.

Ungureanu szerint a külügyminisztérium Románia bagdadi nagykövetségén keresztül megtette a szokásos intézkedéseket, hogy konzuli segítséget nyújtson a két román állampolgárnak, illetve kapcsolatba lépett a koalíciós erők parancsnokságával további információk megszerzésének érdekében. A 39 éves Ungureanu nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Romániának nyugalomra van szüksége azért, hogy a világban megbízható partnerként tekintsenek rá.

Megfigyelők szerint Ungureanu Traian Basescu államfő és Tariceanu miniszterelnök, illetve a bukaresti kormány fő erejét alkotó PNL és Demokrata Párt között dúló ádáz belpolitikai hatalmi harc áldozataként “vérzett el”, ugyanis például tavaly Basescu mellé állt, és nem támogatta a PNL-nek az Irakban tartózkodó román katonák hazahívására vonatkozó javaslatát. Elemzők szerint a külügyminiszter és a miniszterelnök viszonya ekkor romlott meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik