Nagyvilág

A tálibok ellenőrzésük alá vonták Musza Kala városát

A város ellen péntekre virradóra indítottak támadást az iszlám fegyveresek, Musza Kalában egyetlen kormányhű rendőr sem maradt - közölte szombaton az afgán védelmi minisztérium.

Az Afganisztánban állomásozó, NATO-parancsnokság alatt álló nemzetközi biztonsági haderő szóvivője megerősítette, hogy a tálibok elfoglalták a város hivatali épületeit, megerősítették ott állásaikat, de nem ellenőrzik az egész járást. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a lázadók már korábban is elfoglaltak több járási székhelyet, néhány óráig, vagy legfeljebb néhány napig tartották magukat, de aztán elűzték őket.

Musa Kala járást afgán törzsi elöljárók tanácsa igazgatta tavaly szeptember óta, amikor megállapodást kötöttek a kabuli hatósággal és az odavezényelt brit katonákkal a harcok beszüntetése végett. A megállapodás értelmében a törzsi vezetők ígéretet tettek arra, hogy a tálibok elhagyják a járást, amennyiben a brit katonák is távoznak. A terület biztonságáért azóta a törzsi vezetők által toborzott rendőrök feleltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik