Nagyvilág

Újabb öngyilkos merénylet az iraki fővárosban

Legalább 135 ember meghalt és 300 megsebesült szombaton egy Bagdad központjában fekvő piac közelében, ahol öngyilkos merénylő repítette levegőbe robbanószerrel megrakott teherautóját - közölték iraki rendőrségi források.

“Egy teherautóba rejtett pokolgép robbant fel nem messze a Szadríja piactól, Bagdad egyik, többségében síiták lakta belvárosi negyedében, a Tigris folyó keleti partján. Az élelmiszerekkel megrakott járművet egy terrorista vezette” – mondta az egyik forrás. A nagy erejű detonációt követően sűrű fehér füstoszlop emelkedett a levegőbe – jelentették helyszíni tudósítók.

A merényletet a kora délutáni órákban követték el a forgalmas szabadtéri piacon. A robbanásban számos stand és bolt romba dőlt. A környező kórházakat elárasztották a sebesültek. Ez volt a legvéresebb merénylet Bagdadban január 22. óta, amikor két autóbomba robbant fel néhány másodperces eltéréssel a haradzsi bolhapiac szomszédságában, a Tigris keleti partján fekvő Báb as-Sarki negyedben. Az akkori merényletben 88 ember vesztette életét és 160 sebesült meg.

Az utóbbi időkben megszaporodtak a kereskedelmi célpontok elleni merényletek az iraki fővárosban, mert a lázadók támadásaikban igyekeznek a lehető legtöbb áldozatot szedni az amerikai és az iraki biztonsági erők néhány héten belül esedékes közös tisztogató hadműveletei előtt. A tervezett új biztonsági intézkedések a Bagdadot naponta vérbe borító felekezetközi erőszak megfékezését szolgálják. Az ENSZ adatai szerint tavaly több mint 16800 polgári személyt gyilkoltak meg az iraki fővárosban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik