Külföld

Pályázatokat ígért a határon túliaknak Kóka

admin
admin

2007. 02. 02. 16:12

Az e-magyar hálózat bővítésében, egy közös román-magyar tőkealap létrehozásában, a pályáztatás rendszerének kiterjesztésében látja a határon túli magyarságnak nyújtandó hatékony, kiszámítható támogatáspolitika eszközeit Kóka János.

A gazdasági miniszter a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) küldöttségének élén tartózkodik Kolozsváron, ahol megbeszélést folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel. Egyetértettek abban, hogy a sérelmi politika, a kudarc és a kilátástalanság kultusza helyett a gyarapodást központba helyező együttműködés kultúráját kell a mindennapi gyakorlatban alkalmazni, és ehhez kell hozzárendelni a különféle eszközöket – mondta el.

A két országot, a benne élő magyarokat és románokat egyaránt az emelheti csak föl, ha minél gyorsabban, minél sikeresebben integrálódnak az EU-ba – mondta a delegációvezető.

Ennek megfelelően bővítik másfélszeresére az e-magyar pontok számát 150-ről 220-ra. Dolgoznak egy román-magyar közös tőkealap létrehozásán, amely a két ország közötti kapcsolatokat erősítené – fűzte hozzá. Sok más programot is indítani szeretnének, amely a gazdasági, infrastrukturális fejlődést és kulturális együttműködést segíti elő – mondta.

Ennek szellemében változik a határon túli magyarságnak nyújtott magyarországi támogatások szempontrendszere is. Kóka szerint egyrészt növelnék e támogatások tömegét, másrészt viszont sokkal jobban szeretnék azt elosztani. Ezért is került a Miniszterelnöki Hivatalhoz egy központi kasszába az a pénz, amely normatív módon kiszámítható, s amelyet előre jelezhető módon szeretnének átadni a jogosultaknak.

„A pénzek nagy részét pályázati formában szeretnék kiosztani, hogy programok, projektek versenyezhessenek egymással az adófizetői pénzekért. Ennek a liberális szellemnek kell átjárnia a támogatáspolitikát” – mondta a gazdasági miniszter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.