Nagyvilág

Letartóztattak egy feltételezett al-Kaida-tagot

A kirgiz hatóságok letartóztattak egy férfit, aki feltételezhetően egy, az al-Kaidához kötődő szervezet tagja - közölte pénteken a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság belügyminisztériuma.

A 32 éves Atabek Abdumomunov vélhetően a nemzetközi terrorhálózat regionális szervezetének az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalomnak az aktivistája. Az üzbég hatóságok 2001 óta körözik, mert robbantásos merényletek résztvevője volt. Abdumomunovot a kirgiz biztonsági szervek Uzgen városában lévő otthonában csütörtökön fogták el. A rendőrök egy lefűrészelt csövű lőfegyvert, egy házilag készített pisztolyt, arab nyelvű CD-ket, videókat és hangfelvételeket is lefoglaltak.

A szomszédos Os város rendőrsége szerint mintegy húszan tüntettek Abdumomunov szabadon engedését követelve néhány órán át, kirgiz hírügynökségek jelentése szerint azonban a százat is meghaladta a tiltakozók száma, akik megpróbálták eltorlaszolni a második legnagyobb kirgiz város, Os és a főváros, Biskek közötti országutat.

Az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalmat azzal vádolják, hogy tagjai 1999 és 2001 között Kirgizisztánon keresztül Üzbegisztánba szivárogva mindkét országban pokolgépes merényleteket hajtottak végre, és akcióikat kiterjesztették a szomszédos Tádzsikisztánra is.

A mozgalom kiképzőtáborokat tartott fenn az afgán határ mentén, de miután az amerikai vezetésű szövetséges haderő 2001-ben lerohanta Afganisztánt, a szervezet kiszorult a térségből. A jelek szerint azonban sikerült új erőre kapnia, főként a muzulmán befolyás alatt lévő közép-ázsiai térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik